Principe 4: Interoperabiliteit

Interoperabiliteit is de mogelijkheid van verschillende autonome, heterogene eenheden, systemen, partijen, organisaties of individuen om met elkaar samen te werken, te communiceren en informatie uit te wisselen, aldus de definitie in de Nationale Visie en Strategie op het gezondheidsinformatiestelsel van VWS.

Ook voor secundair datagebruik is het belangrijk dat data kunnen worden gedeeld tussen systemen en organisaties. Gegevens moeten in samenhang met elkaar kunnen worden gebruikt. Hierbij is het belangrijk dat de data FAIR zijn. FAIR staat voor vindbaar (Findable), toegankelijk (Accessible), interoperabel (Interoperable), en herbruikbaar (Reusable). Hierbij wordt uitgegaan van het principe eenmalige registratie voor meervoudig gebruik. Bij eenmalige registratie worden data op een gestandaardiseerde manier vastgelegd (Eenheid van taal) en worden deze vervolgens op een standaard manier ontsloten (Eenheid van techniek) voor secundair gebruik. Op dit moment worden de principes van eenheid van taal en eenheid van techniek nog onvoldoende toegepast in de zorg.

Als we interoperabiliteit als leidend nationaal principe willen nemen voor de gezondheidsdata infrastructuur voor onderzoek, beleid en innovatie, wat moeten we in Nederland dan afspreken over de technische, organisatorische, juridische en semantische interoperabiliteit? Hoe kunnen we de belangen van alle stakeholders meenemen, zodat afspraken breed gedragen gaan worden en iedereen zich erin herkent?

Binnenkort start de consultatie met de OVT community om lading te geven aan dit begrip om te komen tot de leidende nationale principes van dit afsprakenstelsel.