Health-RI wiki v4.0 -> consultatie (open tot 03-12-2024)


Bedrijfsobject Onderzoeksvoorstel

datum: 31-07-2024 Status: In ONTWIKKELING

Dit artikel beschrijft het bedrijfsobject onderzoeksvoorstel.

Omschrijving

Een onderzoeksvoorstel is een gestructureerd document dat de basis vormt voor het plannen en uitvoeren van een onderzoek. De exacte structuur kan variëren afhankelijk van de discipline, het type onderzoek en de specifieke eisen van de instelling of financieringsbron. Over het algemeen omvat een onderzoeksvoorstel echter de volgende onderdelen:

  1. Titelpagina: Deze bevat de titel van het onderzoek, de naam van de onderzoeker(s), de naam van de instelling, de datum en eventuele andere relevante informatie.

  2. Inleiding: Dit gedeelte introduceert het onderwerp van het onderzoek, legt de achtergrond en context uit, identificeert het probleem of de vraagstelling die wordt onderzocht en rechtvaardigt waarom het onderzoek belangrijk en relevant is.

  3. Probleemstelling of onderzoeksvraag: Hier wordt de specifieke focus van het onderzoek vastgesteld, inclusief de hoofdvraag(en) of hypothesen die zullen worden getest.

  4. Doelstellingen: Dit zijn de doelen die het onderzoek beoogt te bereiken. Ze kunnen bestaan uit zowel algemene doelen als specifieke, meetbare doelstellingen.

  5. Literatuuroverzicht: Dit gedeelte bespreekt eerdere onderzoeken en literatuur die relevant zijn voor het onderwerp van het onderzoek. Het dient om de context van het onderzoek te situeren, bestaande kennis te benadrukken en lacunes in het onderzoek aan te wijzen.

  6. Methodologie: Hier wordt beschreven hoe het onderzoek zal worden uitgevoerd, inclusief de onderzoeksopzet, de gekozen methoden en technieken voor gegevensverzameling en -analyse, de steekproefgrootte en selectiecriteria, en eventuele specifieke procedures of instrumenten die zullen worden gebruikt.

  7. Tijdsplanning: Een gedetailleerd schema dat aangeeft hoe lang elk onderdeel van het onderzoek naar verwachting zal duren, inclusief geplande mijlpalen en deadlines.

  8. Bronvermelding: Een lijst met referenties naar alle bronnen die in het onderzoeksvoorstel zijn genoemd.

  9. Budget en financiering: Indien relevant, kan een onderzoeksvoorstel ook een begroting bevatten die de geschatte kosten van het onderzoek weergeeft, evenals informatie over financieringsbronnen of subsidieaanvragen.

  10. Een eerste versie van een datamanagementplan.

  11. Toetsingen die zijn of moeten worden uitgevoerd in het kader van het onderzoek, bv een ethische toets.

  12. Bijlagen: Eventuele aanvullende documenten die relevant zijn voor het voorstel, zoals vragenlijsten, informed consent-formulieren of curriculum vitae van de onderzoekers.

Het is belangrijk op te merken dat de structuur en de specifieke inhoud van een onderzoeksvoorstel kunnen variëren afhankelijk van de academische discipline, de aard van het onderzoek en de vereisten van de betreffende instelling of financieringsinstantie.

Lifecycle

Een onderzoeksvoorstel wordt aangemaakt tijdens het onderzoek initiatieproces.

Verschillende partijen beoordelen een onderzoeksvoorstel en naar aanleiding van feedback wordt het voorstel aangepast. 

Een onderzoeksvoorstel wordt afgesloten zodra er een besluit is of het onderzoek kan worden uitgevoerd.

 

Relaties

Een onderzoeksvoorstel wordt aangemaakt in het onderzoek initiatieproces door een onderzoeker.

Een onderzoeksvoorstel is eigendom van een onderzoeker.

Een onderzoeksvoorstel wordt beheerd door een onderzoeker.

Een ethische toets maakt deel uit van het onderzoeksvoorstel.

Een financieel plan maakt deel uit van het onderzoeksvoorstel.

Een datamanagementplan maakt deel uit van het onderzoeksvoorstel.

 

 

 

 

 

Â