/
Voorkeursstandaarden

Health-RI wiki v4.0 -> consultatie (open tot 03-12-2024)


Voorkeursstandaarden

Health-RI dwingt af dat data gestandaardiseerd moet zijn, maar dwingt geen specifieke data-standaarden af. Wel definieert Health-RI een aantal voorkeursstandaarden voor bepaalde toepassingsgebieden. De voorkeursstandaarden worden in dit artikel beschreven. 

Uitgangspunt is dat zoveel mogelijk gekeken wordt naar wat internationaal en nationaal de voorkeursstandaarden zijn.  

Voor semantische standaarden zijn voor de EU (Incl. UK) het document ASSESS CT en voor Nederland ‘Eenheid van Taal in de Nederlandse zorg’ van het RIVM (2018) relevant. 

Zie ook het artikel Inventarisatie van Omics- en Samplesoorten en bijhorende data- en metadatastandaarden en de onderliggende artikelen voor Omics standaarden.

 

Voorkeursstandaard

Type

Toepassingsgebied

Voorkeursstandaard

Type

Toepassingsgebied

DCAT

Metadatamodel

Metadata standaard voor het beschrijven van datasets en gegevenscatalogi.

DICOM 

communicatiestandaard en bestandsformaatstandaard

Standaard voor de communicatie en het bestandsformaat van medische op radiologie gebaseerde beeldinformatie en gerelateerde gegevens.  

DUO

Ontologie

Data Use Ontology: DUO maakt het mogelijk om datasets semantisch te taggen met gebruiksvoorwaarden, waardoor ze automatisch detecteerbaar zijn op basis van het autorisatieniveau van gebruikers of het beoogde gebruik.

FHIR (STU3,R4, R4B of R5) 

Uitwisselstandaard

Uitwisselstandaard 
In NL zijn FHIR STU3 icm zibs 2017 of FHIR R4 icm zibs 2020 de standaard in de klinische en kwaliteitsdata context.

ICD-10 

Classificatie

Classificatie van ziektes 

IDMP 

Classificatie

IDMP staat voor Identification of Medicinal Products. Het is een reeks van vijf normen die zijn ontwikkeld binnen de International Organization for Standardization (ISO) om de unieke identificatie van geneesmiddelen te vergemakkelijken in de context van farmacovigilantie en de veiligheid van medicijnen over de hele wereld¹.  

LOINC 

Ontologie (in wording)

Standaard ontologie voor laboratoriumaanvragen en laboratoriumuitslagen, inclusief  radiologische bepalingen (voorheen RadLex, onderhouden door de RSNA)

MIABIS-2.0 Core

Metadatamodel

Minimum Information About BIobank data Sharing

Naming Conventions in Radiation Oncology

 

Internationale standaard voor naamgeving van organen en tumoren

OIDC

Protocol

OpenID Connect (OIDC) is een interoperabel authenticatieprotocol gebaseerd op het OAuth 2.0-raamwerk van specificaties (IETF RFC 6749 en 6750).

OMOP CDM 

Datamodel

Klinisch datamodel voor observational onderzoek 

SNOMED CT 

Ontologie

Ontologie voor gezondheidsgegevens. Met name diagnosen, medische handelingen en klinische bevindingen, maar ook anatomie, ziekteverwekkers en medische hulpmiddelen

Eisen bij afwijking van voorkeursstandaarden

Als afgeweken wordt van de Health-RI voorkeursstandaard dient a.d.h.v. metadata beschreven te worden welke standaard gebruikt wordt en hoe deze bij de uitwisseling binnen de Health-RI architectuur gebruikt kan worden. Datahouder is hierbij verantwoordelijk voor de juiste werking van de uitwisseling binnen de Health-RI architectuur.